Ovenverse Pizza's

Verkenners Algemeen Niels
25 April 2015

Dankzij Wouter is de kampvuurkuil van de HMG sinds een week in het bezit van een heuse steenoven. Natuurlijk moest deze oven gelijk even worden uitgeprobeerd worden. De verkenners gingen dus aan de slag om pizza's te bakken.

Voordat de Pizza's konden worden gebakken moesten natuurlijk eerst alle ingrediënten worden gesneden en de uien en het gehakt vast gebakken worden. Uiteraard deden we dit bakken ook op een vuurtje. In de kampvuurkuil werden kleien vuurtjes gemaakt waarboven we in onze grote gietijzeren pannen alle van te voren te bakken ingrediënten vast klaarmaakte.

De Leiding had al deeg gemaakt, dus dat hoefde de verkenners niet meer te doen. Nadat alle ingrediënten gesneden en eventueel gegaard waren konden de pizzabodems dus worden uitgerold en individueel worden belegd. De oven stond inmiddels al een tijdje flink te branden. Om je pizza in de oven te kunnen garen moet de oven al een uur of 3 goed heet opgestookt worden. De stenen van de oven worden dan zo heet dat wanneer je het vuur wegschuift de stenen heet genoeg zijn om de kaas van je pizza te doen smelten, en je deegbodem te doen garen.

Soms moest het vuur wel weer even naar voren gehaald worden om de oven weer warm te stoken. In de oven ontstonden temperaturen van 300*C. De pizza's werden dan ook met een professionele pizzaschep in de oven neergelegd. Als verkenners even niets te doen hadden konden ze helpen met het afmaken van de oven. Om de oven extra lang te kunnen bewaren en goed geïsoleerd te hebben werd een ene grote lading zand uit de duinen gehaald en over de over heen geschept. Dit zand werkt isolerend en houd de oven zo extra goed warm en zorgt tegelijk dat de stenen beter heel blijven en we de oven lang kunnen gebruiken.

Als de pizza uit de oven kwam moest deze natuurlijk even afkoelen, maar daarna kon de pizza lekker worden opgegeten. Al met al een zere geslaagde (en smakelijke) opkomst. Volgende week is er weer een opkomst! Dan moeten ook de loten (of eigenlijk het loten geld) worden in geleverd.

Foto's van de opkomst.

Niels