Pionieren Dia-Avond

Verkenners Algemeen Niels
4 Oktober 2014

Vanavond was het dan eindelijk zover. De dia-presentatie van ons supertoffe zomerkamp. Maar voordat het zover was moest er nog wel even wat gebeuren. Want zoals gebruikelijk moet er natuurlijk een toffe poort staan waar alle ouders, broertjes en zusje onderdoor moeten. Kortom, genoeg te doen vandaag.

De leiding was dan ook al vroeg aanwezig om een voorbeeld te pionieren waar de verkenners naar konden kijken om te zien 'hoe het moet worden'. Vanaf 9:30 kwamen dan ook de eerste verkenners aan-druppelen en om 10:00 konden we beginnen met de vlag. We hadden vandaag een gezamenlijke opkomst. Omdat voor de middagverkenners Robin niet aanwezig kon zijn kwam Adriaan (onze nieuwe groepsvoorzitter, maar vooral zelf oud verkenner en leiding) ons ondersteunen.

Na de vlag gingen we de duinen on voor een lekker actief potje 'Hollandse Leeuwen'. Yoram was de tikker en na een klein kwartiertje werd ook de laatste verkenner uit het duinzand opgetild en konden we weer terug naar de HMG. Daar waren we wel toe aan een lekker bekertje limo met een koekje erbij. Daarna werd de groep in tweeën gedeeld, de ochtend en de middag. Elk met hun eigen leiding gingen we vervolgens aan de slag met de bouw van onze super toffe poorten.

Palen werden gehaald en vier mensen moesten een stevige kruissjorring maken. De rest kon beginnen met her raamwerk van touwen door touwen aan twee kanten van het bouwwerk met een mastworp aan de paal vast te maken. Toen de stelling (nu nog een op de grond liggen vierkant) helemaal af was kon deze overeind gezet worden en kwam het eindresultaat een beetje in zicht. Natuurlijk moest hij nu nog vastgezet worden en moesten alle touwen van het raamwerk strakgespannen worden. Zo stonden er rond 11:45 3 prachtige poorten op het HMG terrein.
Voor een groot deel van de groep was er nu wel weer genoeg gepionierd, zij gingen de duinen in voor het 'vier-vakken-sleepspel' maar een paar fanatiekelingen gingen onder vakkundige begeleiding van Adriaan nog even een supertoffe touwbrug onder de poorten doormaken.
Hierna was het al weer tijd voor corvee en eindvlag. En daarna? Snel naar huis en uitrusten voor vanavond.

's middags heeft de leiding het troephuis opgeruimd, en omgebouwd tot dia-presentatie-ruimte. Er zijn bedankjes gekocht, olielampen op het terrein gezet,  koek en cake gekocht, koffie gezet, thee gezet, limo gemaakt, cake gesneden, elektronica klaargezet. de leidingskamer opgeruimd en tussendoor moest er ook nog even gegeten worden. Maar om 7:30 was alles klaar voor de dia-avond. Ook de leiding die eerder niet aanwezig kon zijn was er nu en langzaam kwamen de eerste verkenners met hun ouders en broertjes en zusjes binnen.

Onder het genot van een kopje koffie, thee of limo konden de gevonden voorwerpen even grondig worden doorgezocht tot om 8 uur de voorzitster van de stichting, Christa, begon met een praatje en een vraag vanuit de stichting. Daarna kon de dia-prestenatie beginnen. Er werd veel gelagen om gekke bekken, gekke dansjes en goede herinneringen. Na de presentatie moesten er nog even een paar ouders en andere mensen die hebben geholpen met dit kamp in het zonnetje worden gezet.

Hierna konden de verkenners hun bouwwerk gaan afbreken en werd er met de ouders nog wat ouderzaken besproken.
En zo kwam er een einde aan een lange, vermoeiende maar leuke dag. Nu hebben we zin in volgende zomerkamp. En ik kan verklappen, de eerste ideeën zijn er al, en het word zeker weer net zo tof als dit jaar.

Klik hier voor meer foto's van deze opkomst

Niels