Vuurtje stoken, broodje bakken!

Welpen Ochtend Peter
6 September 2014

De eerste opkomst van het nieuwe seizoen was weer lekker traditioneel padvinderij: Hout sprokkelen, leren vuur stoken en uitendelijk zelf een broodje bakken.
 
We begonnen met een potje buskruit in het bos. Dat was meteen een goede manier om even alle namen te leren kennen, want er waren twee nieuwe welpen bij om eens mee te kijken.

Onderweg terug begonnen we al met een kleine les: hoe zoek je nou goed brandhout uit om te sprokkelen? Even later liep iedereen met een stapeltje droge takken terug naar de HMG. Daar begint natuurlijk het echte werk. De leiding gaf even heel kort uitleg over de veiligheid en over hoe je een vuurtje kan opbouwen. Daarna ging iedereen zelf aan de slag om een eigen vuurtje op te bouwen. Al dan niet in tweetallen of met meer.

Het is altijd even proberen wat nou werkt en wat niet, maar uiteindelijk zijn alle vuurtjes toch wel aan gegaan. En dan moeten we natuurlijk even snel testen of de vuurtjes wel warm genoeg zijn. Dat deden we met marshmallows. En een bekertje limonade voor de dorst.

In de tussentijd heeft de leiding een eigen vuur gestookt. Een stukje groter dan de rest, want het moesten hete kolen worden, geen grote vlammen. Op hete kolen kun je namelijk het beste je broodje roosteren zonder hem aan te branden. Toen alle marshmallows op waren kreeg iedereen een stok met deeg er aan.

Het was erg leuk om zelf vuur te stoken, dus de tijd vloog ook voorbij. Voor dat de laatste broodjes gaar waren was de opkomst al weer afgelopen. Hoogste tijd voor de eindvlag en volgende week weer wat anders leuks!

De nieuwste foto's vind je in het menu onder Foto's > Welpen Ochtend.

Peter