4 mei herdenken wij

Verkenners Algemeen Niels
4 Mei 2019

Op 4 mei herdenken wij in Nederland de slachtoffers van de tweede wereldoorlog, maar ook de slachtoffers van vredesoperaties sindsdien. Voor de HMG herdenken we op 4 mei ook in het bijzonder onze naamgever Flip Masselman. Dit jaar viel 4 mei op een zaterdag, waardoor er voor de verkenners een hele opkomst werd geweid aan 4 mei.

De opkomst startte op de HMG met de vlag, die net als anders volledig werd gehesen. Geheel volgens het vlaggenprotocol werd deze op 18:00 pas halfstok gehangen. De uniformen werden tijdens de inspectie grondig geïnspecteerd zodat iedereen er tijdens de herdenkingen op de Leusderheide bij het Jannetjesdal en in Soest bij het monument spik en span bij zou staan.

Daarna konden we met behulp van enkele welwillende ouders met auto's opweg naar het Jannetjesdal. Het Jannetjesdal is voor de HMG een extra bijzondere herdenking. Op 29 december 1942 werd Flip Masselman hier samen met 13 andere leden van zijn verzetsgroep "de Leeuwengarde" gefusilleerd. Sinds een aantal jaar word op 4 mei dit normaal voor publiek afgesloten militaire terrein opengesteld voor een bijzondere herdenking. De HMG werkt al een aantal jaar in mee aan deze herdenking; het ene jaar met meer leden dan het andere jaar. Elk jaar is dit weer een bijzondere ervaring.

Dit jaar waren we doordat het een zaterdag was met een grote groep, waardoor de heuvel waarop het herdenkingskruis staat en waar wij een erewacht vormen goed gevuld was. Na enkele sprekers en de stilte, gevolgd door het Wilhelmus, begeleiden we de mensen die langs het kruis lopen weer rustig naar beneden. Hierbij blijk meer dan eens hoezeer mensen onze medewerking op prijs stellen. Dat maakt het natuurlijk extra waardevol, wanneer we er niet alleen voor ons zelf, maar ook voor de ander kunnen staan.


Na deze mooie herdenking gingen we terug naar de HMG. Omdat we tijdens de herdenkingen vooral stilstaan wordt op de HMG even een lekker potje levend stratego gedaan; even lekker rennen en alle energie er uit! Daarna had de leiding een lekkere pasta voorbereid. Een goede stevige maaltijd om ook de tweede herdenking weer mooi te kunnen blijven staan. Voor het eten had de leiding nog iets bijzonders om te laten zien. Naast dat de foto van Flip Masselman tijdens het eten in het verkennershok stond hebben we op de HMG 2 ansichtkaarten die Flip Masselman tijdens de oorlog vanaf Terschelling naar enkele van zijn padvinders heeft gestuurd. Deze hadden we voor de gelegenheid uit het archief gehaald voor de verkenners om te zien.

Na het eten en de afwas werd iets na zessen de vlag nogmaals gehesen, dit maal halfstok. Hierna stapte we met zijn allen op de fiets op weg naar de herdenking in Soest. Hier werd wederom een erehaag gevormd en werd door 2 verkenners geholpen bij de krans en bloemleggingen. Bij deze herdenking is niet alleen de HMG, maar ook de Fakkeldraagster, de Don Bosco en de Paltz en Eemgeuzen aanwezig. Zo is daar elk jaar een grootte groep scouts zichtbaar om hun bijdrage te leveren aan de herdenking.

Na de herdenking was er voor alle verkenners nog wat te drinken en was de opkomst alweer voor bij.
Voor meer foto's kan het foto-album worden bekeken.
Daarnaast is zijn de herdenkingen op diverse plekken in het nieuws geweest, oa.:

Hart van Nederland
RTV Utrecht

Niels