Wie wat bewaart...

Algemeen Niels
3 Januari 2019

Het HMG-Archief; een mysterieus klein hokje op de HMG, één sleutel en een schat aan verleden van onze groep. We zijn als HMG in de gelukkige postie dat een zeer uitgebreid deel van onze geschiedenis bewaart is gebleven. Zelfs van voor het bestaan van onze groep hebben wij dingen in ons archief liggen. Eens in de zoveel tijd heeft dit mysterieuze hokje wat liefde nodig; goed luchten, vegen, muisvrij maken, en weer extra sorteren. Op de laatste dag van 2018 zijn we daar met een paar leiding maar weer eens mee begonnen.

Allereerst werd het archief natuurlijk helemaal geleegd, geveegd en gesopt. Als het archief zo leeg is lijkt het ineens een heel groot hok. Daarentegen staat dan wel het hele beverhok vol met kartonnen dozen (die we maar gaan vervangen voor kratten), kratten en losse stapels van van alles.

Maar wat voor bijzonderheden hebben wij nu eigenlijk allemaal in het archief. Nou, te veel om in één keer op te noemen. In het HMG katern in het scoutingmagazine zullen we wel eens wat vaker op de inhoud van ons archief in te gaan. Toch hebben we een kleine greep uit de bijzonderheden voor jullie op een rijtje gezet.

Zo hebben we in ons archief 2 met de hand getekende ansichtkaarten liggen. Deze nieuwjaarswens kaarten zijn getekend en verstuurd door niemand minder dan Flip Masselman toen hij tijdens de tweede wereldoorlog op Terschelling zat.

Maar zelfs van voor de tweede wereldoorlog hebben we archief. Een dun, haast breekbaar briefje met daarop de opkomsttijden en contributie van de Paltzscouts, de groep waar Flip Masselman hopman van was. Daarop valt te lezen dat de verkenners destijds elke zaterdag van 14:15 tot 17:00 opkomst hadden en dat ze daarnaast elke vrijdag avond van 19:00 tot 20:00 een patrouilleavond hadden. Het uniform bestond destijds uit "een padvinderhoed, een halsdoek kleur groen, shirt khaki, broek ???, riem, stok, schouderlint en kousenbanden."

Tot slot, voor deze korte greep uit ons archief, hebben we nog de bouwtekeningen van het Fuchshuis (het verkennersgebouw)

Naast deze prachtige objecten hebben we heel veel oude logboeken en dia's.

En digitaliseren is nodig om de oude pracht, te behouden voor het nageslacht. Dat zal dan ook de volgende stap zijn in het archief onderhoud. Nu weten we dat er eerder ook al dingen zijn gedigitaliseerd. Daarom ook de oproep. Ben jij iemand die destijds foto's heeft gedigitaliseerd en/of heb je nog foto's in je persoonlijke archief? Wij ontvangen ze graag. Neem contact met ons op, dan kunnen we kijken hoe wij de foto's kunnen krijgen.

Niels