Pionieren met de Fakkeldraagsters

Verkenners Algemeen Niels
8 Oktober 2016

Traditie getrouw pionieren de verkenners op de opkomst voor de dia-avond een tof object. Zo kunnen de ouders 's avonds eens zien wat de verkenners allemaal kunnen.

Vandaag was deze opkomst samen met de scouts van de Fakkeldraagsters; oftewel het was een volle boel. Het was dan ook even schuiven bij de vlag om te zorgen dat alle patrouilles en rondes een plekje hadden, maar uiteindelijk stond iedereen klaar voor de vlag. Tijd om te beginnen. Natuurlijk verschillen de verkenners en de scouts op veel punten van elkaar, maar de vlag is toch altijd het moment dat dit het meest duidelijk word. Zo doen de Fakkeldraagsters de wet uit het hoofd (alhoewel dat in het bijzijn van de HMG'ers wat moeizaam ging) en maken de HMG'ers soms zelfs nog fouten in de wet die ze voorlezen. Daarnaast is de wet natuurlijk anders, net als vele tradities en gebruiken rond de vlag.

Bijzonder was het wel dat juist bij deze gezamenlijke vlag de nieuwe leiding van de verkenners werd geïnstalleerd. Verkenners geven we altijd een minuut bedenktijd, maar dat besloten we nu maar niet te doen... we kunnen tenslotte niet zonder ze. Ook het Yeshica sloegen we dit keer over, al is het maar omdat de Fakkeldraagsters geen baret hebben om op te rollen.

Na de vlag konden we doorgaan met iets waar we wel op elkaar lijken. Een spelletjes paaldoorgeven. Eén keer fluiten in naar rechts en twee keer fluiten is naar links. Zowel de Fakkeldraagsters als de HMG'ers vinden dit een leuk spel en zijn er behoorlijk goed in. En met zo'n grote groep duurt het spelletje natuurlijk wel wat langer... Uiteindelijk was het dan toch een finale met 2 Fakkeldraagsters... en dus ook een winnaar van de Fakkeldraagsters.

Na dit spel kon in 5 groepen gestart worden met pionieren. Opmerkelijk was dat voor het eerst in al onze gezamenlijke opkomsten er al snel een mix ontstond tussen Fakkeldraagsters en HMG'ers en dat er als snel super werd samengewerkt en iedereen lekker bezig was. Voor deze keer maakte we meerdere objecten; een bar (hoge keuketafel) om 's avonds de koffie en thee op te hebben, een poort waar je ook op kon klimmen en een sierpoort.

Helaas kregen we niet alles af en moest de leiding (samen met het kader van de HMG) nog eventjes onze bouwwerken afmaken. Maar, en dat is natuurlijk het belangrijkste, het was wel een hele leuke opkomst... en hoewel deze opkomst nog niet in de planning voor de verkenners staat is de volgende gezamenlijke opkomst al gepland!

Er zijn meer foto's van de opkomst.

Niels